Drobečková navigace

Příbory WMF promění jídlo v zážitek

Příbory WMF Corvo Cromargan Protect Lifestyle

Příbory WMF Corvo Cromargan Protect

 

Jak si vybrat příbor?

Jíst příborem se učíme už od útlého věku a s příborem v ruce trávíme v průběhu života docela dost času. V rámci jednoho dne se můžeme setkat s plastovou lžičkou, obyčejným příborem v jídelně nebo si užít večeři s vybranými příbory v lepší restauraci.

Přesto většina z nás věnuje minimální pozornost tomu, jakým příborem jí.

Jídlo vnímáme všemi smysly. Kromě chuti je důležitá vůně, vzhled a také prostředí, kde jíme nebo s kým sedíme u stolu. Pro vnímání člověka je ale neméně důležitý hmat. A většinu jídla jíme právě příborem, který hraje významnou roli pro uspokojení z dobrého jídla.

Ve Flangi často o produktech říkáme, že když je „použijete“, už nikdy nebudete chtít žít jinak. A věřte, že u kvalitního příboru to platí dvojnásob.

Příbor byla jedna z posledních věcí, které jsem při vybavování domácnosti věnovala pozornost. Měla jsem od rodičů sadu obyčejných nerezových, se kterými se přece každý normálně nají, tak co na tom řešit.

Před několika lety jsem dostala sadu příborů od značky WMF, konkrétně řadu Kult, která se mimochodem stále prodává. Zážitek z prvního jídla byl natolik jiný a příjemný, že jsem tomu nemohla ani uvěřit.

Vždyť je to pořád jenom příbor! Dobře, určitě je z nějakého kvalitnějšího materiálu, ale jak je možné že s ním jídlo opravdu lépe chutná?

Do dneška na to nemám odpověď, ale prostě tak to funguje.

 

 

Příbory WMF Merit Cromargan Protect Lifestyle

Příbory WMF Merit Cromargan Protect

 

Co to je Cromargan Protect?

Ve Flangi se zaměřujeme na příbory špičkové německé značky WMF, která je vyrábí už více jak 160 let. A právě WMF ohromilo svět převratnou technologií Cromargan Protect.

Někteří z vás se možná setkali s výrazem „Cromargan“, což je obchodní název značky WMF pro jejich vysoce kvalitní nerezovou ocel, ze které vyrábí většinu kuchyňského vybavení jako je nádobí, kuchyňské náčiní a samozřejmě také příbory. Tento materiál si WMF patentovalo už v roce 1930.

 Příbory WMF Atic Plus Cromargan Protect

Příbory WMF Atic Plus Cromargan Protect

 

Cromargan Protect je speciálně upravená nerezová ocel s mimořádně odolným povrchem. I při každodenním používání a bez ohledu na to, jak často myjete příbor v myčce, bude i po mnoha letech vypadat stále jako nový. Povrch je extrémně odolný nejen proti působení potravinových kyselin a mycích prostředků, ale také proti mechanickému poškrábání. Právě škrábance jsou nejčastějším znakem často používaných nerezových příborů.

V případě materiálu Cromargan Protect se odolnost nerezové oceli dostala na zcela jinou úroveň. WMF představilo tuto patentovanou technologii už v roce 2007, takže zákazníci po celém světě se už mnoho let každý den přesvědčují, jak dobře jejich příbory stále vypadají.

 

 

Příbory WMF Flame Cromargan Protect Lifestyle

Příbory WMF Flame Cromargan Protect

 

 

Proč se zajímat o příborový nůž?

Klíčovou součástí každého příboru je příborový nůž. Existují 2 typy provedení nože.

 

Monoblok

Jak název napovídá, příborový nůž je vyroben z jednoho kusu oceli. Výhodou je jednodušší, a tedy levnější výroba. Nevýhodou je výrazné omezení, jak lze designově nůž zpracovat. Monoblok také není vhodný pro silnější rukojeti, ostrost nože je limitována použitím tradiční nerezové oceli a nabízí minimální možnosti, jak pracovat s vyvážením nože.

Nůž monoblok

 

 

Vkládaná čepel

Nůž je složen ze dvou částí, z čepeli a rukojeti. Čepel je vyrobena z kované a tvrzené nožířské oceli, dosahuje špičkové ostrosti a pružnosti. Čepel je vložena do rukojeti, která může mít velmi různorodý design a použité materiály uvnitř rukojeti umožní nůž perfektně vyvážit. Vkládanou čepel nejsnadněji poznáte podle viditelného spoje.

Výrobní proces je kromě použitých materiálů náročný také na perfektní zpracování. Nesmí se stát, že se čepel časem z rukojeti uvolní, spoj musí být natolik těsný, že nebude do rukojeti pronikat vlhkost. WMF má desítky let zkušeností s výrobou příborů s vkládanou čepelí a o kvalitě nemusíte mít nejmenší pochyby.

nůž s vkládanou čepelí

 

 

Jak velkou sadu vybrat?

Typické jsou velikosti 30 ks a 60/66 ks, tedy pro 6 nebo 12 lidí. Počet osob se určuje jenom pro lepší pochopení velikosti sady. Je zcela běžné, že si čtyřčlenná rodina koupí sadu pro 12 lidí, protože jednoduše nechce řešit nedostatek nějakého příboru, když jsou některé odložené v myčce nebo když přijde návštěva.

 

30dílná sada

Často se označuje jako sada pro 6 osob, protože obsahuje pro každou osobu sadu potřebných příborů: 6x vidlička, 6x nůž, 6x polévková lžíce, 6x malá lžička a 6x dezertní vidlička.

 

Balení příborů 30 ks 

 

60dílná sada

Sada pro 12 osob, obsahuje stejných 5 základních příborů jako 30dílná sada, akorát pro 12 osob. V sadě tedy najdete: 12x vidlička, 12x nůž, 12x polévková lžíce, 12x malá lžička a 12x dezertní vidlička.

Balení příborů 60 ks

 

66dílná sada

Často se můžete setkat také s 66dílnou sadou. Ta je určena také pro 12 lidí, tedy obsahuje: 12x vidlička, 12x nůž, 12x polévková lžíce, 12x malá lžička a 12x dezertní vidlička a kromě těchto pěti příborů pro každou osobu obsahuje ještě:

  • Příbor na servírování salátu (2dílný)
  • Naběračka na polévku
  • Servírovací vidlička
  • Servírovací lžíce
  • Lopatka na dort

Balení příborů 66 ks

 

 

Jak se starat o nerezové příbory?

Příbory jsou ze své podstaty určené pro každodenní používání, hrubší zacházení a pravidelné mytí v myčce. Proto je kromě designu velmi důležité, z jakého materiálu jsou vyrobeny a jak kvalitně. V případě příborů WMF Cromargan Protect dostáváte tu nejlepší technologii a extrémní odolnost. Přesto je dobré se řídit některými základními radami:

  • Nenechávejte na příboru zbytečně dlouho oschnout zbytky jídla. To platí zejména pro vkládanou čepel, která díky tomu, že je vyrobena z kované nožířské oceli, má zvýšenou citlivost na potravinové kyseliny a mohly by se na čepeli udělat skvrny.
  • Nenechávejte příbory dlouho ve vodě
  • Po skončení mycího programu doporučujeme vyjmout z myčky anebo myčku alespoň otevřít

 Příbory WMF Lifestyle