Drobečková navigace

Porcelán Rosenthal

Série Rosenthal TAC Black & White

 

Jak si vybrat porcelán Rosenthal?

Sortiment německé světoznámé značky Rosenthal je velmi široký, proto si na výběr vyhraďte čas. Každá kolekce má svůj charakteristický designový jazyk, proto jsme pro vás sortiment rozdělili do několika kolekcí, abyste se mohli lépe zorientovat.

U jídelního porcelánu je design absolutně zásadní kritérium. Vybírejte očima, řiďte se svými pocity a nebojte se trochu odvázat. Většina z nás je zvyklá na klasický bílý talíř, na kterém není vůbec nic špatného.

Ale Rosenthal vám dává úplně jiné možnosti, jak vyjádřit svou osobnost nebo jak oživit váš interiér. Velkou výhodou tak velké a slavné značky je, že se nemusíte vůbec zabývat kvalitou. Ta je jednoduše perfektní a ať vyberete cokoli, bude vám porcelán Rosenthal sloužit mnoho let.

 

Rosenthal je jedna z nejtradičnější firem v Německu. Ale zároveň je dnes Rosenthal vnímán jako supermoderní společnost, která doslova chrlí inovace a je plná kreativity. Každý rok překvapuje novými designovými kolekcemi a implementuje nové výrobní postupy.

 

Přehled jednotlivých kolekcí

 

Rosenthal studio-line

kolekce navržené světovými umělci a designéry

 

Rosenthal Classic

ukázka nejlepšího umění značky, kreativní a nadčasové řady

 

Rosenthal Sanssouci

rokokové motivy popínavých rostlin ve velmi tradičním provedení

 

Rosenthal Bone China

bílý a vzorovaný kostní porcelán nejvyšší kvality

 

Rosenthal Junto

nápaditá kombinace porcelánu a keramiky, používá výrazně organické tvary

 

Rosenthal Mesh

moderní barevná a hravá kolekce, barvy se výborně kombinují mezi sebou

 

LENKA DOPORUČUJE

 

 

Rosenthal Suomi
Moje láska k Rosenthalu začala obrázkem této kolekce v katalogu před více než deseti lety. Oblé a uklidňující tvary, kombinace s nerezem a sněhobílý porcelán ve mě zanechaly emoce, které si dodnes vybavím.

Od té doby jsem Rosenthalem unešená. Suomi je na trhu už mnoho dekád a patří k nejprodávanějším. Naprosto chápu proč. Až budu mít jednou vlastní domov, s jistotou tam budou kousky z této kolekce bydlet taky.

 

 

 

Několik dalších tipů

 

Rosenthal TAC

Hledáte čistě bílý porcelán spíše konzervativního designu?

Rozhodně doporučujeme kolekci TAC. Bílé provedení můžete kombinovat s několika černými kousky ze stejné kolekce, které vytvářejí velmi příjemný kontrast.

 

Série Rosenthal TAC Black & White

 

Rosenthal TAC Platin

Pokud je vám nadčasový design TAC sympatický, podívejte se také na variantu s jemným platinovým proužkem. Porcelán TAC Platin je pořád velmi čistý, ale proužek dodá honosnost a servis působí velmi hodnotným dojmem. Je zajímavé, jak tento relativně malý detail změní vaše pocity, zejména když držíte šálek na čaj nebo na kávu.

 

 Rosenthal TAC Platin

 

Rosenthal Moon

Náš druhý tip na bílý porcelán je kolekce Rosenthal Moon. Působí velmi nenápadně a minimalisticky, což byl přesně záměr jeho autora, britského designéra Jaspera Morrisona. Kolekce Moon je velmi nenápadná a dává maximální prostor vyniknout pokrmu nebo nápoji, který budete servírovat.

 

Rosenthal Moon

 

Rosenthal Maria White

Když doporučujeme bílý porcelán, nemůžeme minout absolutní klasiku a nejrozsáhlejší kolekci v nabídce značky Rosenthal – řadu Maria White. Jde o velmi tradiční design, inspirovaný stříbrným čajovým servisem z počátku 19. století. I když je Maria bílá, nikdy tento porcelán na stole nepřehlédnete.


 Rosenthal Maria White

  

Máte rádi kytičky?

Neváhejte a vybírejte z kostního porcelánu Brillance Felures des Alpes nebo Brillance Fleurs Sauvages. Vzor je jemný a velmi vkusný, perfektně se hodí k teplejšímu porcelánu Bone China s tenkými stěnami. Oba návrhy pocházejí od švýcarské designérky Regula Stüdli, takže inspirace rozkvetlými alpskými loukami je jasná a zcela autentická.

 

Brillance Felures des Alpes | Brillance Fleurs Sauvages

 

Rosenthal Maria Pink Rose

Nádherná romantická varianta klasického porcelánu Rosenthal Maria. Květinový vzor s růžemi a sedmikráskami navrhla stejná designérka Regula Stüdli jako alpské kolekce Brillance. Maria Pink Rose se dá perfektně kombinovat s řadou Maria White, takže si každý může určit vhodný poměr květin a čistě bílého porcelánu.

Rosenthal Maria Pink Rose

 

 

Z čeho se Rosenthal vyrábí?

Rosenthal používá tři základní materiály - tvrdý porcelán, keramiku a porcelán Bone China. Většina výrobků je vhodná do myčky a pokud neobsahují kovové dekorace jako třeba platinový proužek, jsou vhodné i do mikrovlnné trouby.

Na některé řady jsou ale potřeba speciální výrobní postupy a mohou mít nějaká omezení. Například exkluzivní černý porcelán z kolekce TAC je náchylnější na údržbu, není absolutně vhodný do myčky ani do mikrovlnné trouby.

 

 

Klasický „tvrdý“ porcelán

Porcelán nejvyšší kvality, typický pro kolekce Rosenthal studio-line a další řady. Materiál obsahuje 50 % kaolínu, 25 % živce a 25 % křemene. Vypaluje se při teplotě 950 °C, pak se na hrubý porcelán nanáší glazura s vysokým obsahem křemene.

Finální vzhled získá porcelán při druhém vypalování, které dosahuje teploty 1400 °C. Glazura se doslova vpije do porcelánu a vznikne kompaktní, velmi tvrdý materiál. Porcelán Rosenthal je mimořádně odolný, krásně bílý a lehce průsvitný.

 

 

Keramika

Kolekce Junto je zajímavá tím, že kombinuje porcelán a keramiku do jednoho designového celku. Řady Aquamarine, Alabaster, Bronze a Slate Grey jsou vyrobeny z keramiky a ostatní řady Junto pak z porcelánu.

 

Porcelán Bone China

Mohlo by se podle názvu zdát, že se jedná o porcelán z Číny, ale není tomu tak. Tento typ porcelánu vznikl v Anglii v polovině 18. století, kdy tehdejší výrobci hledali způsob, jak dosáhnout kvality tehdejšího asijského porcelánu.

Po mnoha experimentech se jim podařilo přidáním popela z kostí zvířat vytvořit unikátní materiál, který vynikal svou jemností a průhledností. Bone China, neboli kostní porcelán, se v Anglii vyráběl téměř 200 let, než si našel cestu do celého světa.

 

Rosenthal Bone China Brillance White

 

Kolekce Rosenthal Bone China jsou ukázkou nejkvalitnějšího zpracování kostního porcelánu současnosti. Porcelán je na omak jiný než klasický „tvrdý“ porcelán, působí jemněji. Je také mnohem průhlednější, i díky tomu, že z kostního porcelánu lze vyrábět šálky a hrnky s velmi tenkou stěnou.

Když držíte v ruce Bone China porcelán, bude na vás působit tradičnějším dojmem a vytváří teplejší atmosféru. 

 

 

Historie značky Rosenthal

 

Vše začalo v roce 1879, kdy Philipp Rosenthal založil v německém Selbu firmu na malování porcelánu.

Po 7 letech přišel první velký obchodní úspěch s návrhem popelníku „little resting place for burning cigars“. V roce 1891 se Philipp Rosenthal rozhodl, že se pustí do vlastní výroby a vznikla nejslavnější porcelánka na světě.

V roce 1904 slavil Rosenthal 25 let od svého založení a zaměstnával 1200 lidí. Už v té době patřila továrna mezi nejmodernější na světě a je také zajímavé, jakou pozornost věnoval Philipp Rosenthal svým zaměstnancům. Už v té době měli placenou dovolenou, zajištěné ubytování, mateřské školky a další výhody.

Slavný popelník „little resting place for burning cigars“ 

Bohatá historie značky Rosenthal je plná zásadních rozhodnutí, které posouvaly design a kvalitu výrobků na absolutní špičku. Vybrali jsme pro vás několik dalších historických milníků, které odrážejí neutuchající snahu značky být světovým lídrem.

1908 – Rosenthal koupil porcelánku Thomas, která má i dnes nezastupitelné místo v celé rodině Rosenthal a porcelán Thomas najdete i v našem sortimentu.

1910 – Rosenthal založil vlastní umělecké oddělení na výrobu porcelánových figurek. Dosud měly tuto výsadu pouze královské továrny a Rosenthal se tak zařadil mezi nejprestižnější výrobce.

1916 – Philipp Rosenthal si vzal za manželku Marii a jeho láska k ní byla natolik výjimečná, že vytvořil porcelánový servis pojmenoval ho po své ženě. Maria se stala nejprodávanější kolekcí Rosenthal a stále je jedna z nejvýznamnějších řad v dnešním sortimentu značky. A samozřejmě Rosenthal Maria najdete i u nás ve Flangi.

 

1934 – Nastupující nacismus zasáhl celé Německo a vzhledem ke svému židovskému původu byl Philipp Rosenthal přinucen firmu opustit, zemřel o 3 roky později.

1950 – Do společnosti se z exilu vrátil Philip Rosenthal mladší a začala slavná poválečná éra Rosenthalu.

1961 – Vzniká značka Rosenthal studio-line, pilíř moderního Rosenthalu. Pod touto značkou se potkalo více jak 150 světových umělců, designéru a architektů, kteří navrhovali a nadále navrhují jedinečné kolekce, které uchvacují celý svět. Pod značkou studio-line tvořili umělci jako Raymond Loewy, Walter Gropius, Tapio Wirkkala nebo Sebastian Herkner.

Tapio Wirkkala | Andy Warhol | Raymond Loewy

 

1969Walter Gropius, slavný německý architekt a první ředitel výtvarné školy Bauhaus navrhuje kolekci porcelánu TAC. Jméno je zkratkou bostonského designového studia The Architects Collaborative. Kolekce TAC je stále nejprodávanější řadou porcelánu Rosenthal, čistý a nadčasový design ohromuje svojí aktuálností. Když si představíte, jak se svět za posledních 50 let změnil, je neuvěřitelné, jak moderně kolekce TAC působí a jak perfektně zapadá do moderního interiéru současné doby.

 Walter Gropius a Philip Rosenthal | TAC by Walter Gropius | Walter Gropius před továrnou Rosenthal

 

1980 až 1999 – Konec 20 století byl pro značku Rosenthal těžkou zkouškou, celý porcelánový průmysl zažíval silnou ekonomickou krizi. Značka však v této době mohutně investovala do modernizace a automatizace továrny a díky tomu je dnes Rosenthal na světové špici ve výrobě porcelánu nejvyšší kvality.

1992 – začala spolupráce s milánským módním domem Versace pod vedením Gianni Versace. Po vraždě Giannina v roce 1997 převzala spolupráci jeho sestra Donatella Versace a typický designový jazyk má své nezastupitelné místo v sortimentu Rosenthal dodnes.

 Kolekce The Les Étoiles de la Mer by Versace

 

2000 – Pod křídla skupiny Rosenthal se přidává další slavná porcelánka Hutchenreuther, která se zaměřuje na bohatě zdobený a malovaný design.

 

Ve 21. století pokračuje Rosenthal ve své úspěšné cestě. Od roku 2009 je součástí italského koncernu Arcturus Group a nadále udává tón v designu, funkčnosti a nekompromisní kvalitě. Všechen porcelán a sklo Rosenthal jsou vyráběny výhradně v Německu.