Drobečková navigace

Jak vybrat nádobí na vaření?

 

A udělat ze všedního vaření jedinečný zážitek?

Když se řekne vybavení do kuchyně, každý si jako první představí hrnce a pánve. Ať už jste úplný začátečník a potřebujete jenom rendlík na ohřátí párků anebo vyvařujete složitější recepty pro velkou rodinu, budete pár hrnců a nejméně dvě pánve potřebovat.

Na trhu najdete záplavu všeho možného nádobí od různých značek a z mnoha odlišných materiálů. A určitě jste si také všimli, jak velké jsou cenové rozdíly. Tak jak si vybrat?

 

Na co se nás zákazníci ptají?

  • Jaký materiál je pro mě vhodný?
  • Bude fungovat nádobí na indukci?
  • Mohu nádobí mýt v myčce?
  • Co mi přinese dražší nádobí známých značek?

 

LENKA DOPORUČUJE

 

Nerezové nádobí WMF Gourmet Plus
Ideální řada nádobí pro rodinné vaření. Má krásný matný povrch, takže na nádobí nejsou vidět otisky a šmouhy. Nejpoužívanější rozměr hrnce v mojí kuchyni je průměr 20 cm, tak jsem si ještě jeden dokoupila k sadě navíc. Designově zapadne do moderní kuchyně i na chalupu.

Nemám moc času na velké vyvařování nebo recepty s dlouhou přípravou a tato sada se mi výborně osvědčila. Je to takový poctivý "hardware", snadno se udržuje a příjemně se mi s nádobím manipuluje.

 

 

Jaký materiál?

U každého výrobku je obvykle podstatné, z čeho je vyrobený. U nádobí na vaření to platí dvojnásob. Člověk si to ani neuvědomí, jaké nároky na nádobí má a bere to jako samozřejmost. Co tedy očekáváte? 

  • Zdravotní nezávadnost
  • Tepelnou odolnost
  • Mechanickou odolnost
  • Pěkný a funkční design
  • Někdo očekává speciální vlastnosti pro určitý druh vaření
  • Ideálně snadnou údržbu

 

Nerezová ocel

Nejvyváženější mix těchto vlastností nabízí nerezová ocel. Proto je také nerezové nádobí nejpoužívanější a nejprodávanější. Jako u většiny věcí v životě ale platí, že není každá nerezová ocel stejná. Výrobci, kterým na svých produktech záleží, kladou důraz zejména na co nejvyšší odolnost proti působení potravinovým kyselinám a také mycích prostředků v myčce.

 

 

I když by se podle názvu “nerezová ocel” mohlo zdát, že koroze není u tohoto materiálu problém, opak je pravdou. Právě odolnost proti korozi je klíčová vlastnost, která jednotlivé typy nerezových ocelí od sebe odlišuje.

Největší nevýhodou nerezové oceli je poměrně špatná tepelná vodivost a také si z fyzikálních důvodů nerozumí s indukčním sporákem. A proto každé moderní nádobí z nerezové oceli potřebuje tyto problémy nějak řešit, nejčastěji tzv. sendvičovým dnem. Pro zjednodušení si představte, že máte nerezovou nádobu, kterou posadíte typicky na hliníkový disk. Hliník je totiž naopak výborný vodič tepla.

Abyste mohli použít také indukční sporák, vložíte pod hliníkový disk ještě jeden, obvykle ocelový disk, který si naopak velmi dobře s indukcí rozumí. No a výsledek musíte k sobě nějak “slepit”, aby celá sestava držela pohromadě a vznikne sendvičové dno. Když hrnec postavíte na sporák, tak se teplo pomocí hliníkového disku rozvádí rovnoměrně po celém dnu a hrnec se zespoda zahřívá. Na indukci se hliníkový disk zahřívá od ocelového.

 

 

Podle popisu už asi tušíte, že vlastní konstrukce, jednotlivé materiály, způsob “slepení” k sobě a další aspekty hrají zásadní roli, jak bude hrnec fungovat, jak efektivní bude přenos tepla, jak bude reagovat na změnu výkonu sporáku a také jak se bude nádobí udržovat.

 

Co z toho všeho vyplývá?

Jestli chcete univerzální, snadno udržovatelné nádobí na většinu běžného použití v kuchyni, zvolte nerezovou ocel. Čím kvalitnější výrobek zvolíte, tím dostanete silnější materiál, vyšší odolnost proti korozi, efektivnější přenos tepla.

 

Naše tipy na nerezové nádobí:

Sada hrnců Comfort Line – typický představitel krásného, moderního nerezového nádobí německé značky WMF.

 

Sady nádobí Function 4 – charakteristické speciální poklicí se silikonem, která usnadňuje slévání a snižuje hluk v kuchyni. Nádobí patří mezi nejvyšší řadu značky WMF, je použitý silnější materiál.

 

Sada hrnců 5 ks Pro S – perfektní nádobí německé tradiční značky Zwilling s charakteristickým tvarem uch. Nadčasový vzhled je dílem designérského studia Matteo Thun & Antonio Rodriguez.

 

 

Nerezové nádobí Demeyere Atlantis

Tato řada špičkového belgického výrobce stojí za speciální zmínku. Můžeme směle prohlásit, že to je nejlepší nerezové nádobí na světě. Kvalita zpracování, použité materiály a technologie, design a povrchová úprava, to vše posouvá řadu Atlantis na úplně jinou úroveň.

 

 

Kvalitě samozřejmě odpovídá i relativně vysoká cena. Ale zde bezpodmínečně platí, že za každou utracenou korunu skutečně dostanete odpovídající hodnotu.

 

Hlavní přednosti a technologie Demeyere Atlantis:

    • Dno InductoSeal® vyrobené ze 7 vrstev materiálu včetně měděného jádra, hermeticky uzavřené beze spár. O 33 % účinnější přenos tepla než běžné sendvičové dno.
    • Slitina TriplInduc® integrovaná v dnu hrnce zvyšuje účinnost indukčního sporáku o 30 %.

  • Povrchová úprava Silvinox® zajišťuje nádherný vzhled nádobí, extrémní odolnost proti korozi a nečistotám a díky saténovému povrchu není citlivé na otisky prstů.

 

 

Litina

Mnozí z vás znají litinové nádobí od svých prarodičů, kteří na něj nedají dopustit. Litinové nádobí, jak název napovídá, vzniká litím rozžhaveného železa do formy. Litinu je ale potřeba dále povrchově upravit, jinak by železo začalo ihned korodovat.

 

 

Kvalitní litinové nádobí má na železném jádře „připečeno“ několik dalších vrstev, které chrání železo proti kontaktu s vodou a vytvářejí specifickou vrstvu uvnitř hrnce, která má velký vliv na proces vaření. Ve Flangi se zaměřujeme na litinové nádobí tradiční francouzské značky Staub a to ze zcela prostého důvodu – nic lepšího na trhu prostě není :)

 

Hlavní výhody litinového nádobí

  • Litina výborně reaguje na indukci, není potřeba žádné speciální dno, jako vyžaduje třeba nerezové nádobí.
  • Litinové hrnce jsou v podstatě nezničitelné, nevadí jim ani velmi vysoká teplota, téměř se nedají opotřebovat.
  • Hrnce a pánve jsou vhodné na všechny typy sporáků, ale také do trouby a dokonce i na gril.
  • Vnitřní povrch u litinového nádobí Staub je relativně hrubý a právě díky tomu má specifické vlastnosti oceňované světovými šéfkuchaři. Zvýrazňuje chuť a aroma, zabraňuje připalování.
  • Tvar poklic a spolu s výstupky na vnitřní straně zajišťují kontinuální zvlhčování vařeného pokrmu. Výsledek je mimořádně šťavnatý, nedochází k přepálení a vysušení. A díky masivnímu materiálu s výbornou tepelnou vodivostí se jídlo vaří nebo dusí rovnoměrně.
  • Design a barevné varianty litinového nádobí vám dávají úžasné možnosti, jak svůj kulinářský výtvor servírovat přímo z hrnce. Navíc litina velmi dlouho drží teplo, takže máte jistotu, že na stole během oběda nebo večeře nevychladne.

 

 

 

A k čemu je to všechno dobré?

Vaření v litinovém hrnci nebo smažení na litinové pánvi je prostě jiné než v nerezovém nádobí. Nerezové nádobí je velmi sterilní a chuťově nijak do přípravy nezasahuje. Naopak s litinovým nádobím, zejména značky Staub, je vaření mnohem „živější“. Skutečně to na chuti jídla poznáte. Zvlášť při delší přípravě, kde se vlastnosti litiny nejvíce projeví. Chuť ingrediencí je výraznější, navíc při delším používání se část aroma v hrnci „drží“ díky hrubému povrchu a tím se efekt ještě násobí.

 

Má litinové nádobí nevýhody?

Ano, a to celou řadu. Proto je důležité, aby si každý zvážil, jestli je pro něj litinové nádobí vhodné a aby dokázal využít jeho jedinečné vlastnosti. Například na vaření těstovin nedává litinový hrnec smysl, ale takový gulášek hodiny pomalu dušený, ten těžko uděláte chutnější než právě v litině.

 

 

  • Litina je velmi těžká, zejména ve větších rozměrech. Hrnec o průměru 28 cm váží 7 kilogramů bez obsahu!
  • Nepoužívejte kovové náčiní. Povrch litinového nádobí je sice velmi tvrdý a odolný, ale není hladký a kovové náčiní v něm může udělat rýhy a škrábance. Navíc se tím samo ničí.
  • Velmi nedoporučujeme mytí v myčce. Dochází tím k totálnímu vysušení vnitřního povrchu a ten pak zcela ztrácí své vlastnosti, kvůli kterým jste si litinové nádobí pořídili. Naopak se velmi doporučuje po ručním mytí klasickým tekutým prostředkem potřít vnitřní vrstvu olejem, lehce zahřát a setřít papírovou utěrkou. Tím si povrch udržuje svoji živost a nepřilnavé vlastnosti.
  • Nepoužívejte stejný litinový hrnec na přípravu chuťově výrazných a odlišných jídel hned po sobě. Hrubý a porézní vnitřní povrch si skutečně výrazně uchovává aroma a díky tomu dosáhnete v litinovém nádobí opravdu fenomenálních výsledků. Ale pokud použijete „svůj hrnec na guláš“ třeba na vaření rýže, může být tento přenos aroma a chuti nežádoucí.

 

 

Fusiontec

Pravděpodobně většina z vás nikdy toto slovo neslyšela. Jedná se ale o tak revoluční materiál, že byste se s ním měli rozhodně seznámit. Fusiontec je vyráběn exkluzivně světoznámou německou firmou WMF, která se zaměřuje na kuchyňské vybavení nejvyšší kvality.

 

 

Co je Fusiontec?

Cílem bylo zkombinovat ty nejlepší vlastnosti různých materiálů do jedinečného celku. A naopak se vyhnout negativním vlastnostem, které specifické materiály mohou mít.

 

Vlastnosti materiálu Fusiontec od WMF:

  • Rychlost jako měděné nádobí. Fusiontec reaguje na změny výkonu sporáku neuvěřitelně rychle, také se samozřejmě velmi rychle a efektivně zahřívá.
  • Udržuje teplo jako litinové nádobí. Díky masivnímu materiálu a speciální slitině.
  • Odolný proti poškrábání jako sklo. Vytvořen pro intenzivní použití, extrémně tvrdý povrch.
  • Odolává korozi a potravinovým kyselinám jako nerezové nádobí. Výjimečná životnost, hladký hygienický povrch, vhodné do myčky na nádobí.
  • Rovnoměrná distribuce tepla jako hliníkové nádobí. Pro perfektní a homogenní vaření.

 

 

Zní to jako pohádka?

My jsme sami nádobí Fusiontec dlouhodobě zkoušeli a musíme uznat, že se to německému WMF opravdu povedlo. Co oceňujeme na nádobí Fusiontec my?

  • Přijatelná hmotnost. Nádobí je opravdu velmi robustní, ale není to tak těžká váha jako litina. Počítejte však s vyšší hmotností ve srovnání s nerezovým nádobím.
  • Krásný hladký povrch, perfektní zpracování do každého detailu.
  • Hrnce jsou z jednoho kusu, není potřeba sendvičové dno a nádobí tak nemá žádné hrany nebo spáry.
  • Snadná údržba, stavěné na pravidelné mytí v myčce.
  • Ve verzi Fusiontec Functional mají poklice silikon, který kromě praktického slévání velmi výrazně tlumí zvuky, takže při vaření je v kuchyni nezvyklý klid.
  • Navíc skleněné poklice nám dávají větší přehled, co se v hrnci děje a nemusíme je tak často zvedat

 

 

Hliník

Mohlo by se zdát, že hliník nemá v moderní kuchyni co nabídnout. Někteří z vás si možná představí tradiční kempingový ešus a to určitě není vaše vysněné nádobí do kuchyně. Ale nenechte se zmást.

Hliník je vynikající vodič tepla, ale sám o sobě není na vaření vhodný. Jeho povrch je měkký, nerozumí si s indukcí a může korodovat při kontaktu s potravinovými kyselinami nebo mycími prostředky. Navíc se může během vaření uvolňovat do jídla a to už jsme za hranou zdravotní nezávadnosti.

 

 

Ale právě jeho tepelné vlastnosti spolu s velmi nízkou hmotností jsou natolik významné, že v kombinaci s moderními výrobními technologiemi může vzniknout perfektní nádobí výjimečných vlastností. Pokud svěříte tento materiál belgickému výrobci Demeyere, vznikne řada špičkového nádobí Alu Pro s unikátním nepřilnavým povrchem.

 

Vlastnosti nádobí Demeyere Alu Pro

  • Vyrobeno z kovaného hliníku tloušťky 5 mm, nádobí je velmi pevné a tvarově stálé
  • Nízká hmotnost a z toho vyplývající snadná manipulace
  • Špičková tepelná vodivost, rovnoměrné a rychlé zahřívání
  • Technologie TriplInduc kombinuje 3 různé slitiny pro mimořádnou účinnost na indukčním sporáku
  • Vnější povrch tvoří 5 vrstev s titanovým základem pro extrémní odolnost
  • Výjimečné nepřilnavé vlastnosti
  • Vyrobeno z jednoho kusu, žádné spáry nebo spoje

 

Má hliníkové nádobí nějaké nevýhody?

Stejně jako každé jiné nepřilnavé nádobí, ani Alu Pro není vhodné do myčky, kde se nepřilnavý povrch vysušuje a také se snižuje jeho životnost. Také doporučujeme nepoužívat kovové náčiní, nepřilnavý povrch je sice extrémně odolný, ale přesto by mohlo dojít k poškrábání nebo poškození.

 

 

Vícevrstvý materiál

V případě nádobí je tím myšleno, že vlastní struktura hrnce nebo pánve je tvořená několika vrstvami různého materiálu. Nejčastěji to je hliníková vnitřní vrstva a nerezová vrstva z obou stran. Vznikne tak třívrstvý materiál. Pro co největší pevnost a odolnost proti tepelným šokům se často ještě přidávají další vrstvy různých slitin hliníku a oceli, vzniká tak pětivrstvý nebo dokonce sedmivrstvý materiál.

 

 

A k čemu je to dobré?

Cílem je kombinace snadné údržby a krásného vzhledu nerezové oceli a perfektní tepelné vodivosti hliníku. Proto se vícevrstvé materiály nejčastěji používají na výrobu pánví, kde je velmi důležité, aby se teplo co nejrychleji rozvádělo až do okrajů. Naopak u hrnců je efektivnější se soustředit na co nejlepší přenos tepla ze dna, stěny hrnců jsou proti pánvím mnohem vyšší a zahřívají se primárně od vařeného pokrmu.

Výhodou vícevrstvých materiálů je také příznivá hmotnost, což je u pánví důležité pro pohodlnou manipulaci.

 

 

A co tlakové hrnce?

Ne každému vyhovuje pozvolná příprava jídla a naopak je často potřeba rychle nakrmit několik hladových krků v domácnosti. A přesto nechcete dělat kompromisy v kvalitě jídla. Pak přichází silné zbraně tlakového hrnce – tlak a teplota. Tlakový hrnec zásadně zkracuje dobu vaření zejména masa, ale je výborný také na rychlé vaření brambor nebo zeleniny v páře.

U tlakového hrnce je nejpodstatnější bezpečnost a dobrá manipulace s poklicí, případně snadná údržba. Když jsme přemýšleli, jaké tlakové hrnce chceme našim zákazníkům nabídnout, zabralo nám to pár vteřin. Na trhu prostě není nic lepšího než tlakové hrnce značky WMF. Tato špičková německá firma vyrábí tlakové hrnce už desítky let a stále je zdokonaluje.

 

 

Tlakový hrnec na rozdíl od ostatního nádobí potřebuje pravidelnou údržbu – výměnu gumových těsnění a ventilů, které se přirozeně opotřebovávají. A i to je jeden z důvodů, proč se zaměřujeme výhradně na značku WMF, protože ta garantuje dostupnost tohoto příslušenství i mnoho let poté, co už třeba přestane daný model tlakového hrnce vyrábět a nahradí ho modernějším provedením.

 

 

Na co ještě myslet?

Ucha a rukojeti

Zejména u nerezového nádobí se můžete setkat s různým provedením uch a rukojetí. Ve většině případů se jedná o designovou záležitost, nebojte se vybírat podle oka a osobních preferencí, co se vám lépe drží v ruce. Ve Flangi je všechno nádobí opravdu vysoké kvality, takže se nesetkáte s plastovými díly, problematickým uchycením apod.

Co se týče zahřívání, to je trochu složitější téma. Snahou výrobců je, aby se ucha a rukojeti zahřívali co nejméně, nicméně fyzikální zákony nelze obejít. Pokud bude třeba na plynovém sporáku plamen zasahovat mimo hrnec až na ucha, tak sebelepší izolace nezabrání jejich zahřátí. Na indukci nebo na elektrickém sporáku se rozdílné konstrukce projeví více, ale i tak není přílišné zahřívání problém. Ovšem komě litinového nádobí, kde jsou ucha součástí vlastního hrnce a při delším vaření se zahřívají opravdu hodně.

 

 

Uchycení

Možná jste si všimli, že existují dva způsoby, jak je ucho k hrnci připevněno. Buď je k hrnci přivařeno, anebo je spojeno nýty. Obecně platí, že u materiálů, kde je navaření ucha možné, se volí tento způsob. Typicky je to nerezové nádobí. U materiálů, kde není jistota pevného spoje nebo to materiál vůbec neumožňuje, jako třeba hliník, se volí nýtovaný spoj.

Pro nás ve Flangi nemá způsob uchycení velký význam, jedná se právě o technologické možnosti jednotlivých materiálů. Přesto to může být pro někoho podstatné. Nýtované spoje působí více klasickým dojmem a můžete mít lepší pocit, že ucho opravdu nikdy neupadne. Svařovaný spoj je spíše moderní přístup a může vám více vyhovovat zcela hladký vnitřní povrch hrnců bez nýtů. O pevnost spoje se ale v žádném případně nemusíte obávat.

 

Poklice

Je čistě na vás, jestli máte raději skleněné poklice anebo z plného materiálu. Někdo má raději přehled o tom, co se v hrnci děje a někdo zase ocení, že nerezová poklice se při pádu nebo při prudké změně teploty nemůže poškodit. Do trouby můžete používat oba typy poklic, skleněné mají ale většinou omezení na 180 stupňů.

 U litinového nádobí, kromě pánví wok, se výhradně používají litinové poklice. Vzhledem ke své vysoké hmotnosti a výstupkům na vnitřní straně jsou ideální na pomalé vaření a dušení. Pára v hrnci se na poklici sráží a z jednotlivých výstupků kape zpět do hrnce. Pokrm se nevysušuje a podporuje se jeho vůně a chuť.

 

 

RYCHLÝ PŘEHLED NA ZÁVĚR

    • Chcete nejlepší nerezové nádobí na světě? Kupte si řadu Atlantis belgické značky Demeyere.
    • Hledáte perfektní a cenově dostupné nerezové nádobí pro běžné použití? Vybírejte z široké nabídky výhodných sad nádobí WMF. Dražší sady používají silnější materiál a robustnější ucha.
    • Oslovuje vás charakteristický design německé značky Zwilling? Vyberte si špičkovou sadu nerezového nádobí Zwilling.
    • Máte ambice jako michelinští kuchaři? Milujete pomalu tažený gulášek? Chcete do vaší kuchyně dostat francouzskou vášeň? Každý by měl mít doma alespoň jeden kousek pořádného litinového nádobí Staub.
    • Hledáte moderní a robustní nádobí, které kombinuje nejlepší vlastnosti nerezu a litiny? Líbí se vám hladký keramický povrch? Vsaďte na nádobí Fusiontec od WMF.
  • Často děláte jemné omáčky? Máte rádi jistotu nepřilnavého povrchu? Pořiďte si nepřilnavé nádobí s titanovou vrstvou a hliníkovým jádrem Demeyere Alu Pro.