Drobečková navigace

Skleničky pro každou příležitost

 

Sklenice na víno, na whisky, na vodu nebo na čaj? A jaký tvar? A od jakého výrobce?

Máte štěstí, protože u nás ve Flangi máme kvalitní sklo opravdu rádi a hodně se mu věnujeme. Přečtěte si několik rad a tipů, abyste si mohli lépe vybrat a mohli si sklo opravdu užít. O ničem jiném to totiž není. Kvalitní sklo, které vyhovuje vašemu vkusu, totiž dokáže změnit všední konzumaci libovolného nápoje na jedinečný zážitek. Nevěříte?

LENKA DOPORUČUJE

Pohár na bílé víno Palais
„Když se potřebuji zasnít...“

Sada vysokých sklenic Easy
„Nejpoužívanější sklenička v moji domácnosti.“

Sklenice na Champagne Veritas
„Když je co oslavovat!“

Sklenice na bílé víno Swirl
„Univerzální na vodu a víno, dva nejdůležitější nápoje :)“

 

Sklenice RIEDEL

Video k oslavám 260 let značky RIEDEL (anglicky)

 

Možná vás překvapí, že začínáme výrobcem skla a nevěnujeme se různým typům a tvarům sklenic. Jenomže rakouská značka RIEDEL je něco tak výjimečného, že bychom se rádi o tento příběh s vámi podělili.

 

 

Jaký je příběh značky RIEDEL?

RIEDEL je rodinná firma založená v roce 1756 na českém území. Ano, čtete dobře, letos slaví 265 let od svého založení a téměř 200 let budovala rodina Riedelů sklářské impérium v Jizerských horách. Za tak dlouhou dobu se toho v Evropě hodně událo a historické okolnosti výrazně ovlivňovaly i firmu RIEDEL.

Nejvýznamnějším novodobým milníkem byla druhá světová válka. V květnu 1945 byl Walter Riedel deportován do Sovětského svazu, kde strávil 10 let jako válečný zajatec. Veškerý majetek rodiny Riedelů v Čechách byl zkonfiskován a zestátněn.

Jeho syn Claus Josef Riedel uprchl v roce 1946 z transportu válečných zajatců, který zrovna projížděl rakouským Tyrolskem. A hledal cestu, jak postavit sklářský rod znovu na nohy. Našel významnou pomoc u dlouholetého bývalého obchodního partnera - slavné sklářské rodiny Swarovski.

Ta umožnila Clausovi Josefu Riedlovi vystudovat univerzitu v Innsbrucku a po návratu otce ze Sovětského svazu pomohla rodina Swarovských získat Riedelům první huť v Kufsteinu. Byla sice v dezolátním stavu a zatížená obrovskými dluhy, ale přesto to byl základní kámen nové značky RIEDEL, jak ji dnes známe.

V současné době vede firmu 11. generace rodiny, Maximilian Josef Riedel.

 

 

A v čem tkví hlavní úspěch poválečné značky RIEDEL? V roce 1958 se stal RIEDEL první firmou na světě, která si uvědomila, že chuť a vůni vína zásadně ovlivňuje tvar sklenice, ze kterého se pije. RIEDEL se stal světovým pojmem, získal několik světových cen a stal se ikonou ve svém oboru.

RIEDEL je dnes synonymem pro sklenice nejvyšší kvality. Široký sortiment tvarů a typů sklenic má vždy jasný cíl – podtrhnout a zdůraznit chuť a vůni konkrétního typu vína. Ale dnešní RIEDEL není už jenom pro vinaře, značka výrazně rozšiřuje svůj sortiment i do barového skla.

 

 

Jak si vybrat sklenice na víno RIEDEL?

RIEDEL má dvě základní řady. Ručně vyráběné sklenice a strojově vyráběné sklenice.

 

Ručně vyráběné řady

 

Jak se dá očekávat, cena takových sklenic je relativně vysoká, kolem 2000 Kč za jednu. Ale věřte, že každý kus za to stojí. Ručně vyráběné sklenice RIEDEL jsou ukázkou absolutní dokonalosti. Mimořádně tenké a velmi pružné sklo rozehrává ve vašich rukou těžko popsatelné pocity. Zvláště řada Superleggero, jejíž název vychází z italského výrazu pro „superlehký“, je tak neuvěřitelně tenká a lehká, že máte pocit, že víno sklem snad může prosáknout.

Pokud jste připraveni pro maximální zážitek, vyberte si ručně vyráběné sklenice RIEDEL. V každém kusu vidíte a cítíte historii a umění těch nejlepších sklářů. Když si postavíte několik takových sklenic stejného typu vedle sebe, uvidíte jejich živost a uvěříte, že jsou skutečně ručně vyráběné. Každá sklenice je trošku jiná, a i když jsou tvarové odchylky velmi malé, jsou jasně pozorovatelné. A nebojte při přípitku sklenicemi výrazně ťuknout o sebe. Sklo je sice opravdu mimořádně tenké, ale jeho kvalita a pružnost jsou tak extrémní, že uslyšíte nádherný zvuk a nemusíte se vůbec bát poškození.

Na jednu věc si ale dávejte pozor – nikdy sklenici neleštěte tak, že ji držíte za stopku. To platí i pro strojově vyráběné, ale pro ruční výrobu ještě více. I relativně malou silou byste mohli kalich od stopky ukroutit.

Jednotlivé řady ručně vyráběných sklenic se od sebe liší zejména designem. Jak jsme již zmínili, Superleggero jsou nejlehčí sklenice RIEDEL, jednotlivé verze Sommeliers se liší barevným provedením stopky a High Performance, jak název napovídá, jsou mimořádně vysoké – 32,5 cm.

Co se týče konkrétního typu a tvaru, tady je výběr jednoduchý. Kupte si sklenici na takové víno nebo alkoholový nápoj, který rádi pijete. V názvu každé sklenice uvádíme typ vína, na který je určená.

Pokud váháte nebo máte rádi speciální odrůdy a nejste si jisti výběrem, kontaktujte nás. Umíme velmi dobře poradit. A pokud bychom náhodou něco nevěděli, máme se značkou RIEDEL dlouholeté přátelské vztahy, takže se poradíme přímo v rakouském Kufsteinu.

 

 

Strojově vyráběné sklenice RIEDEL

Nemějte obavu, že dostanete za své peníze něco méně, než jsou ručně vyráběné sklenice popsané výše. Díky strojové výrobě se podařilo dostat cenu sklenic na přijatelnou úroveň, navíc RIEDEL pravidelně nabízí super výhodné sady, kde dostanete jednu sklenici za cenu pod 500 Kč.

Kvalita sklenic patří mezi nejlepší na světě, RIEDEL používá na výrobu zcela stejné sklo jako u ručně vyráběných řad. Zapomeňte na běžné sklenice, se kterými se setkáváte v supermarketech a podobně. Sami si někdy říkáme, že „strojově vyráběné“ sklenice zní trochu obyčejně, ale v podání značky RIEDEL se skutečně jedná o mistrovskou technologii.

Sklenice jsou mimořádně tenké, perfektně zpracované bez absolutně žádných spojů. Až si koupíte svojí první sadu a je jedno, kterou řadu si vyberete, budete nadšeni a pochopíte, proč je RIEDEL světová jednička.

Za speciální zmínku stojí řada O Wine. RIEDEL jednoduše odebral stopku a zůstal pouze kalich. Tato řada se stala mimořádně populární pro „odlehčené“ pití vína. Na jejím základě vznikly i extra oblíbené verze na nealkoholické nápoje Happy O.

Kromě snadné manipulace a úspoře při skladování mají O Wine sklenice jednu speciální vlastnost – nedají se převrhnout. Když do nich strčíte, sklenice se jenom zhoupnou a vždy se zase postaví zpátky do vzpřímené polohy.

 

 

Potřebuji RIEDEL dekantér?

Jak asi většina z vás ví, zejména červené víno je potřeba provzdušnit. Platí to obzvláště pro kvalitnější a těžší vína. RIEDEL udělal z tohoto procesu umění. Jeho nabídka dekantérů je neuvěřitelná a každý si v ní najde jak cenově, tak designově ten svůj kousek.

Mějte na paměti, že dekantér a následné servírování vína je primárně společenská záležitost. A podle toho k výběru přistupujte. Aby tvar a celkový dojem z dekantéru reprezentoval vás a měli jste z něj dobrý pocit, když budete svým přátelům víno nalévat.

 

 

Sklenice Spiegelau

 

Historie této bavorské značky začíná už v roce 1521, kdy se firma zabývala výrobou zrcadel pro evropské královské dvory. Spiegelau se vždy snažil spojit bezchybné zpracování a nejnovější technologie ve výrobě skla. Dnes je značka Speigelau synonymem sklenic pro každodenní použití s excelentním poměrem cena / výkon.

 

 

Sklenice Spiegelau jsou extrémně odolné proti častému mytí v myčce, speciální složení skla výrazně zvyšuje pevnost a odolnost proti odštípnutí. Sklenice jsou také opticky křišťálově čisté a samozřejmostí je bezolovnatá výroba, aby nedocházelo ke znečištění životního prostředí.

Všechny tyto vlastnosti jsou ve své cenové kategorii daleko před konkurencí, čehož si všimla i věhlasná značka RIEDEL a v roce 2004 zařadila Spiegelau pod svá křídla.

Ve Flangi najdete klasické sklenice Spiegelau na víno, ale také speciální sklenice na různé druhy piva nebo velmi populární sklenice na drinky a koktejly.

Ať vyberete cokoli, se značkou Spiegelau máte vždycky jistotu, že za velmi dostupnou cenu dostanete perfektní sklenice s dlouhou životností a perfektním zpracováním, navíc vyrobené přímo v Německu.

 

 

Sklenice Nachtmann

 

Německá sklárna Nachtmann byla založená už v roce 1834 a proslavila se výrobou křišťálového skla. Od roku 2004 je Nachtmann spolu se značkou Spiegelau součástí skupiny RIEDEL a soustředí se na výrobu barového skla, skleněných talířů a dalších servírovacích doplňků a také nádherných skleněných váz.

 

 

Co se týče sklenic, typickým a nejprodávanějším produktem jsou různé varianty sklenic na whisky a longdrink. Nachtmann je charakteristický používáním většího množství materiálu, takže sklenice v ruce opravdu cítíte a působí hodnotným a příjemným dojmem.

Všechny skleněné výrobky Nachtmann jsou vyráběny v Německu. Značka si také velmi zakládá na ekologickém přístupu a je držitelem mnoha ocenění a certifikátů za ochranu životního prostředí.

 

 

Sklenice Rosenthal

 

Asi nemusíme nikomu představovat snad nejslavnější porcelánku na světě. Tento tradiční německý výrobce špičkového porcelánu udává tón v celém světě a úžasně kombinuje tradiční design s velmi moderními kolekcemi. Ale už méně se ví, jak významnou část v nabídce Rosenthalu zaujímá také sklo.

Sklenice Rosenthal odrážejí designovou odvahu a nejnovější trendy. I když některé kolekce byly navrženy přímo jako součásti porcelánových řad, např. Rosenthal TAC nebo všechny řady Rosenthal Heritage, často je zákazníci kupují samostatně, protože jsou jednoduše krásné a tvarově výrazné.

O kvalitě a zpracování není samozřejmě nejmenších pochyb, značku Rosenthal mohou nést jenom ty nejlepší produkty na trhu.

 

 

 

Sklenice a karafy Blomus

 

Blomus je velmi známá německá značka, která se zabývá širokým portfoliem designových a praktických doplňků do domu i na zahradu. I když jsou jednotlivé výrobky designově velmi nápadité a atraktivní, vždy je nejdůležitějším kritériem pro značku Blomus perfektní funkčnost a užitná hodnota. A velmi podobně přistupuje Blomus k nabídce sklenic a karaf.

 

 

Sklenice mají velmi charakteristický vzhled a záměrně se vyhýbají čirému sklu. Naopak se soustředí na dva až tři jemné odstíny, které perfektně zapadají do designového pojetí dalších doplňků od Blomusu, jako je porcelán, prostírání apod.

Pokud se vyžíváte v designovém přístupu a chcete si pořídit domů něco méně běžného a elegantně nápaditého, vyberte si sklenice Blomus.

 

 

Sklenice a karafy WMF

 

WMF je tradiční německá značka vyrábějící vše pro vaření a stolování v nekompromisní kvalitě a ve velmi moderním designu. S logem WMF se setkáte po celém světě, a to nejenom v domácnostech, ale také v prestižních hotelích a restauracích. Charakteristickým materiálem pro WMF je špičková nerezová ocel pod obchodním názvem Cromargan. Logo WMF najdete také na různých servírovacích doplňcích, příborech a také na sklenicích a karafách.

 

 

Pro WMF je vždy velmi důležité, aby se jejich produkty používali každý den, sklenice jsou proto vyrobeny z kvalitního skla a předpokládá se každodenní mytí v myčce. Také tvar sklenic, tloušťka skla a další vlastnosti jsou pečlivě vyváženy tak, aby se sklo příjemně používalo a nestrhávalo na sebe příliš mnoho pozornosti.

Proto jsou sklenice a velmi oblíbené karafy na vodu ideální do modernějších a nekomplikovaných interiérů. V zásadě tedy WMF sází na čistý a jednoduchý přístup, přesto každým dotykem a pohledem budete ujištěni, že jejich logo nesou jenom výrobky nejvyšší kvality.

 

RYCHLÝ PŘEHLED NA ZÁVĚR

  • Chcete to nejlepší? Jste milovník vína? Kupte si sklenice RIEDEL.
  • Hledáte nejlepší poměr ceny a výkonu a chcete praktické sklo za dobré peníze? Nakupujte Spiegelau.
  • Máte rádi whisky? Oslovuje vás robustnější sklo? Prozkoumejte nabídku značky Nachtmann.
  • Chcete se výrazně odlišit? Chcete, aby vaše sklo poutalo pozornost? Vybírejte z nabídky designového skla značky Rosenthal nebo Blomus.
  • Potřebujete prostě normální nenápadné skleničky na pití, ale záleží vám na kvalitě a odolnosti? Nakupte sklo od značky WMF, zvlášť, pokud už máte jiné doplňky stejné značky nebo o nich uvažujete.